Geef het gazon een opknapbeurt…

Door de relatief zachte maar natte winter hebben de gazons het over het algemeen moeilijk. Door de overvloedige regenval staan de gazons er geel bij. Dit leidt tot opvallend veel last van mos De grasperken kunnen dus beslist een opkikker gebruiken.

Het ideale moment om te gaan verticuteren (=ontmossen) is aangebroken. Daarbij gaan we eerst het mos afdoden, zodat het gemakkelijker uitgekamd kan worden. Het afdoden kan bijvoorbeeld met Feramos, een middel dat zeer snel en effectief werkt, en een mooie donkergroene tint geeft aan het gazon. Gebruik zeker GEEN ijzersulfaat om het mos af te doden. IJzersulfaat geeft roestplekken op klinkers, tegels en andere verharding, en het verzuurt de bodem.

Het ontmossen zelf doen we met een verticuteermachine. Naast de mos verwijdert het ook de viltlaag die in de loop der jaren is opgebouwd.

Als er veel open plekken ontstaan in het gazon, kunnen we doorzaaien met een speciaal ontwikkeld doorzaaimengsel.

Om een mooi, dicht en frisgroen gazon te krijgen, moeten we ook het gazon op regelmatige tijdstippen gaan bemesten. In de lente gebruiken we een meststof met een iets hoger stikstofgehalte. Hierdoor gaat het gazon optimaal hergroeien. De meststof bevat best ook nog wat magnesium en ijzer om het gras een diepgroene kleur te geven. Floranid gazon en Nutrigreen zijn twee goede voorbeelden van voorjaarsmeststoffen voor het gazon.

Bekijk ook de andere berichten van Pauls blog

2018-04-04T06:24:23+00:00