Plantenverzorging voor de vakantie

Als je iemand zoekt om je tuin met goede zorgen te omringen, terwijl je even geniet van een deugddoende vakantie, kun je op ons rekenen. We komen tijdens ons bezoek alle planten de aandacht geven die ze nodig hebben. Je tuin heeft immers van tijd tot tijd ook behoefte aan een verkwikkende kuur. Het is ons doel dat jullie elkaar bij jouw terugkeer elk treffen met een hernieuwde kracht.

We leggen tegenwoordig vaak druppeldarmen.

Wanneer we langskomen voor een verzorging van je tuin, maken we de tuin eerst zuiver.

Vervolgens gebruiken we meststoffen en plaatsen de druppeldarmen in een beschermende laag schors. Zo kan de zon niet branden op jouw grond.

Een ander pluspunt is: het water dat je met deze techniek geeft verdampt niet, dus daar kom je veel langer mee toe. Je moet met andere woorden minder vaak water geven.

Bovendien heb je geen last van onkruid, terwijl je planten blijven groeien. Zeker wanneer je ze later nog eens bemest.

Meststoffen worden gestrooid om de acht weken, tussen einde maart en september. Ze zijn wateroplosbaar en zakken door de schors, tussen de planten.

We plaatsen de druppeldarmen vanuit een overtuiging dat je echt aandacht moet besteden aan water. Het lijkt wel een ramp tegenwoordig. Overal waar wij langskomen, staan er planten droog. Het is een tikkeltje nonchalant om een blind vertrouwen te stellen in de regen. Als ik dorst heb, wil ik nu drinken, niet morgen.

De grootste fout is echter dat mensen heel verkeerd water geven. Quasi iedereen geeft ’s avonds water, dikwijls omdat ze het vroeger ooit eens hebben gehoord. Je zou beter doorheen de dag water geven. Waarom? Ga eens een hele dag in de zon zitten zonder iets te drinken… we zijn ook maar een stuk natuur; dan hangt je tong ook op half zeven. Als je overdag water geeft aan de planten, dan hangen ze niet met de kopjes. Want wie ’s avonds water geeft gaat eigenlijk reanimeren. De volgende ochtend zijn de planten fit, ‘s middags duiken de koppen weer naar onder.

Heel veel mensen denken dat overdag water geven ertoe leidt dat de planten verbranden. Dat is larie. Kijk, het is simpel. Een boom met honderd bladeren heeft ook honderd wortels. Die wortels moeten het water naar boven sturen. Als er tien wortels droog staan, dan zijn er boven tien droge bladeren. Het zogenaamd verbranden wanneer je de bladeren besproeit is voor de plant eigenlijk niets meer dan een verkoeling op een warme dag.

Het is echt een zonde om een tuin waar tijd, geld en zorg in zijn gekropen te laten verwilderen. Tuinieren is zo’n fantastische job. Als ik daarbij denk aan het aantal keren dat we ook een warm onthaal genoten bij onze klanten…

Bekijk ook de andere berichten van Pauls blog

2018-07-28T10:51:39+01:00